23.9.57

ການປູກແລະບົວລະບັດຜັກບົ່ວ

ການປູກແລະບົວລະບັດຜັກບົ່ວ
ລັກຊະນະທົ່ວໄປ
+ຜັກບົ່ວເປັນພືດລົ້ມລຸກ, ມີຮາກຝອຍ, ລະບົບຮາກຕື້ນ, ເປັນພືດຕະກຸນດຽວກັບຜັກທຽມແຕ່ຫົວຈະບໍ່ຂະຫຍາຍໃຫຍ່
+ຫົວມີສີຂາວ, ເປັນລັກສະນະແຕກກໍ, ໃບມີສີຂຽວແກ່ ເປັນທໍ່, ປາຍໃບແຫຼມ, ຄວາມຍາວຂອງໃບແມ່ນຂື້ນກັບແນວພັນແລະສະພາບແວດລ້ອມທີ່ປູກ
+ຜັກບົວຂະຫຍາຍຕົວດີໃນດິນຜຸຜົງ, Ph ຂອງດິນແມ່ນປະມານ 5,8 – 6,5. ອຸນຫະພູມທີ່ເໝາະສົມແມ່ນ 15–25 ອົງສາ
+ສາມາດປູກຜັກບົວໃດ້ທຸກລະດູ,ແຕ່ໃນລະດູຝົນຄວນປູກໃນເຮືອນຮົ່ມ
+ສາມາດເອົາທຸກສ່ວນຂອງຜັກບົວມາປຸງແຕ່ງອາຫານໃດ້ ບໍ່ວ່າຈະເປັນໃບ, ຫົວ ແລະຮາກຂອງຜັກບົວ

ອຸປະກອນ
ຈົກ, ຄາດ, ແນວພັນ, ເຝືອງ, ຝຸ່ນຄອກຫຼືປຸ໋ຍໝັກແລະປຸ໋ຍເຄມີສູດ 15-15-15 ແລະ 20-10-10 ຫຼື(16-8-8)ກໍ່ໃດ້

ການກຽມແນວພັນ
+ຖ້າເປັນຫົວກໍ່ໃຫ້ອະນາໄມ ແກະກາບແຫ້ງອອກ, ຕັດຮາກເກົ່າອອກໜ້ອຍໜຶ່ງແລະຕັດບ່ອນປາຍຫົວອອກໜ້ອຍໜຶ່ງໃຫ້ມັນແຕກໜໍ່ອອກໃໝ່
+ຖ້າເປັນໃນກໍ່ໃຫ້ເອົາໃນແຊ່ນ້ຳໃວ້ກ່ອນປະມານ 12 ຊົວໂມງແລ້ວເອົາລົງໜານກ້າ, ເມື່ອກ້າໃຫຍ່ກໍ່ໃຫ້ຍ້າຍໄປປູກໃສ່ໜານທີ່ກຽມໃວ້

ການກຽມດິນ
+ເລີ່ມຈາກການໃຊ້ຈົກຂຸດດິນໃຫ້ເລິກປະມານ 6-8 ນິ້ວ ແລ້ວຕາກດິນໃວ້ 5-7ວັນ
+ອະນາໄມຫຍ້າອອກໃຫ້ໝົດ ຈາກນັ້ນສັບດິນໃຫ້ມຸ່ນພໍປະມານແລ້ວໃສ່ຝຸ່ນຄອກຫຼືປຸ໋ຍໝັກໃນອັດຕາສ່ວນ 1,5-2 ກິໂລກຼາມຕໍ່ຕາແມັດ ແລ້ວຄົນໃຫ້ເຂົ້າກັບດິນຢາງສະໝ່ຳສະເໝີ
+ຄູນໜານຂື້ນໃຫ້ສູງປະມານ 5 ນິ້ວແລ້ວປັບໜ້າດິນໃຫ້ພຽງ
+ຄວາມກ້ວາງຂອງໜານທີ່ເໝາະສົມແມ່ນ 1 ແມັດ, ສ່ວນຄວາມຍາວແມ່ນແລ້ວແຕ່ສະພາບພື້ນທີ່ຂອງສວນ, ແຕ່ເໝາະທີ່ສຸດແມ່ນ 30 ແມັດ

ການປູກ
+ໃລຍະຫ່າງທີ່ເໝາະສົມແມ່ນ 10x10cm
+ຖ້າເປັນຫົວກໍ່ໃຫ້ຝັງລົງດິນເປັນແຖວ ບໍ່ໃຫ້ເລິກເກີນໄປພໍໃຫ້ສົ້ນຫົວຜັກພຽງກັບໜ້າດິນ
+ຖ້າເປັນເບ້ຍກໍ່ໃຫ້ເອົາມາປູກໃສ່ເປັນແຖວ ຂົ່ມດິນອ້ອມກົກໃຫ້ແໜ້ນ
+ເອົາເຝືອງປົກຫວ່າງແຖວໃວ້ເພື່ອຮັກສາຄວາມຊຸ່ມແລະປ້ອງກັນວັດຊະພືດ, ປ້ອງກັນບໍ່ໃຫ້ຂີ້ດິນຝົ້ງໃສ່ໃບເວລາຫົດຜັກ

ການບົວລະບັດຮັກສາ
ການຫົດນ້ຳ
ຂື້ນກັບລະດູທີ່ປູກ:
ຖ້າເປັນລະດູແລ້ງແມ່ນໃຫ້ຫົດນ້ຳມື້ລະສອງເທື່ອຄືຕອນເຊົ້າແລະຕອນແລງ
ແຕ່ໃນລະດູຝົນຄວນປູກໃນເຮືອນຮົ່ມແລະໃຫ້ຫົດມື້ລະເທື່ອຄືຫົດແຕ່ຕອນແລງ ເພາະໃນລະດູຝົນດິນຈະມີຄວາມຊຸ່ມຫຼາຍ ຖ້າຫົດມື້ລະສອງເທື່ອຈະເຮັດໃຫ້ຜັກເປັນໂຣກເນົ່າແລະເປື່ອຍ

ການໃສ່ປຸ໋ຍ
+ຮອງພື້ນດ້ວຍຝຸ່ນຄອກຫຼືປຸ໋ຍໝັກໃນອັດຕາສ່ວນ 1,5-2 ກິໂລກຼາມຕໍ່ຕາແມັດ ( ໃນໜຶ່ງໄລ່ຈະໃຊ້ຝຸ່ນຄອກຫຼືປຸ໋ຍໝັກປະມານ 2,4 – 3,2 ໂຕນ. ຫຼື 15 – 20 ໂຕນຕໍ່ເຮັກຕາ ) ແລະປຸ໋ຍເຄມີສູດ 15-15-15 ໃນປະລິມານ 7 – 10 ກິໂລກຼາມຕໍ່ 1 ໄລ່(ອີງຕາມຄວາມອຸດົມສົມບູນຂອງດິນ) . ການໃສ່ຝຸ່ນຄອກຫຼືປຸ໋ຍໝັກຈະຊ່ວຍປັບປຸງໂຄງສ້າງຂອງດິນ ເຮັດໃຫ້ນ້ຳແລະອາດກາດໃນດິນຖ່າຍເທໃດ້ດີ
+ຈາກນັ້ນ 2 ອາທິດກໍ່ໃຫ້ໃສ່ປຸ໋ຍສູດ 20-10-10 ຫຼື 16-8-8 ອີກເທື່ອໜຶ່ງ ໃນປະລິມານ 7 – 10 ກິໂລກຼາມຕໍ່ 1 ໄລ່

ການຫຼົກຫຍ້າແລະພວນດິນ
ໝັ່ນຫຼົກຫຍ້າອອກຈາກໜານເປັນປະຈຳ ບໍ່ປ່ອຍໃຫ້ຫຍ້າໃຫຍ່ແຂ່ງກັບຜັກ ເພາະມັນຈະຍາດອາຫານ
ພວນດິນອາທິດລະ 1-2 ເທື່ອເພື່ອບໍ່ໃຫ້ດິນແໜ້ນເກີນໄປ ແຕ່ຄວນລະວັງບໍ່ໃຫ້ກະທົບເຖິງຮາກຜັກຫຼາຍ ເພາະຈະເຮັດໃຫ້ຜັກເຕີບໃຫຍ່ບໍ່ເຕັມທີ່

ໂຣກແລະສັດຕູພືດ
+ໂຣກຫົວເນົ່າ ແລະ ໃບປື່ອຍ: ຊຶ່ງເກີດຈາກດິນມີຄວາມຊຸ່ມຫຼາຍເກີນໄປ. ວິທີປ້ອງກັນແລະແກ້ໃຂແມ່ນ ກຽມດິນໃຫ້ດີ່ດັ່ງທີ່ບອກໃນຂັ້ນຕອນການກຽມດິນ, ຫຼຸດຜ່ອນການຫົດນ້ຳໂດຍສັງເກດເບິ່ງດິນ ຖ້າດິນຊຸ່ມຫຼາຍກໍ່ບໍ່ຫົດ ຖ້າດິນແຫ້ງຈຶ່ງຄ່ອຍຫົດ ແລະພວນດິນເພື່ອໃຫ້ນ້ຳແລະອາກາດຖ່າຍເທໃດ້ດີ
+ໃບງໍ, ແຫ້ງຫ່ຽວ ແລະ ໃຫຍ່ຊ້າ: ສາເຫດຫຼັກແມ່ນໂຄງສ້າງດິນບໍ່ດີ, ດິນແໜ້ນເກີນໄປ, ອາຫານໃນດິນບໍ່ພຽງພໍ, ພືດຂາດນ້ຳ ຫຼື ເກີດຈາກການເຂົ້າທຳລາຍຂອງເພ້ຍໄຟ. ວິທີປ້ອງກັນແລະແກ້ໃຂແມ່ນ ກຽມດິນໃຫ້ດີ່ກ່ອນປູກ, ໝັ່ນຫຼົກຫຍ້າແລະພວນດິນ, ໃສ່ປຸ໋ຍເມື່ອຜັກອາຍຸໃດ້ 10 – 14 ວັນ, ຮັກສາຄວາມຊຸ່ມຂອງດິນໂດຍການໃຊ້ເຝືອງປົກຕາມຫວ່າງ ຖ້າພົບເຫັນເພ້ຍໄຟກໍ່ໃຫ້ສີດຢາ (ວິຊາການໃນທ້ອງຖິ່ນຈະໃຫ້ຄຳປຶກສາໃດ້ດີເລື້ອງຢາຂ້າສັດຕູພືດ)
+ໂຣກແລະສັດຕູພືດອື່ນໆທີ່ມີໃນທ້ອງຖິ່ນທີ່ປູກ...
+“ການປູກພືດໝູນວຽນຈະເປັນວິທີປ້ອງກັນແລະແກ້ໃຂທີ່ດີທີ່ສຸດໃນການປູກຜັກ ຕົວຢ່າງເມື່ອເຮົາເກັບກ່ຽວຜັກບົ່ວແລ້ວ ກໍ່ໃຫ້ປູກຜັກສະຫຼັດຫຼືີຜັກກາດໃສ່, ເມື່ອເຮົາເກັບກ່ຽວຜັກສະຫຼັດຫຼືີຜັກກາດແລ້ວກໍ່ໃຫ້ປູກຜັກຫອມປ້ອມຫຼືຜັກຊີ...ເປັນຕົ້ນ, ບໍ່ຄວນປູກຜັກຊະນິດດຽວໃສ່ພື້ນທີ່ດຽວຊ້ຳໆກັນເພາະຈະເຮັດໃຫ້ໂຣກແລະສັດຕູພືດແຜ່ຂະຫຍາຍໄວ

ການເກັບກ່ຽວ
+ຖ້າເອົາຫົວພັນປູກແມ່ນອາຍຸ 20 – 25 ວັນນັບຈາກມື້ປູກກໍ່ສາມາດເກັບກ່ຽວໃດ້
+ຖ້າເອົາເມັດພັນປູກແມ່ນອາຍຸ 40 – 45 ວັນນັບຈາກມື້ກ້າເບ້ຍຈຶ່ງສາມາດເກັບກ່ຽວໃດ້
+ບໍ່ຄວນຫົດໜານກ່ອນຫຼົກຜັກ ແລະເວລາລ້າງກໍ່ບໍ່ຄວນໃຫ້ໃບປຽກ (ເອົາແຕ່ສ່ວນຫົວຜັກຈູ່ມນ້ຳລ້າງຂີ້ດິນອອກກໍ່ພໍ) ເພາະຈະເຮັດໃຫ້ຜັກຫ່ຽວໄວ
+ຄວນເກັບກ່ຽວໃນຕອນທີ່ມີແສງແດດອ່ອນ

ຂຽນໂດຍ: ສີປະເສີດ ແກ້ວພູມເດດ (ຄັດຈາກຕຳລາຮຽນແລະຂໍມູນບາງສ່ວນຈາກinternet)
https://www.facebook.com/sps.kpd
http://sipaseuth.blogspot.com/

ຮູບພາບປະກອບ: internet

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น